Contentmarketing is het hipsterknotje van PR

Hoe val je op in tijden van content shock?

Van elk poezenplaatje was er een toen ik in 1996 voor het eerst het internet op ging. Alles wat je online vond, was geweldig, al is het maar omdat er nog niet zo gek veel te vinden was. Tegenwoordig kan ik geen website openslaan, of ik zie de Grumpy Cat. Mark Schaefer schreef er in 2014 al over: de content shock, een teveel aan aanbod. En op dit moment zitten we precies in die situatie.

 

Content shock

Met print, bioscoop, radio, tv en het internet, zijn we steeds meer content gaan consumeren. Mobiele apparaten lieten ons die content ook nog eens op elke denkbare plek tot ons nemen. Dus nu zitten we in een situatie met een stabiliserende vraag, want er zijn helaas een eindig aantal uren in een dag.

Het klonk zo mooi, alle bedrijven zijn hun eigen uitgever. Het is weliswaar makkelijker dan ooit om je eigen content te publiceren, maar een utopie is contentmarketing allang niet meer nu we middenin de content shock zitten. Contentmarketing is dan misschien niet de redding van pr in het versnipperde medialandschap, maar contentmarketing is zeker niet dood. Content is gewoon wat het is, een voertuig, een middel met een doel, geen eindstation. Geïntegreerde pr is echter wél het middel waar we het mee gaan redden.

Holistisch of geïntegreerd werken

Ook B2B-marketeers hebben ontdekt dat contentmarketing niet de heilige graal is. Ze geven aan dat er met alle kanalen, en alle manier waarop we met de doelgroep de interactie aan kunnen gaan, een holistische aanpak noodzakelijk is. Op het B2B Marketing Forum spraken ze over een slimme kanaalstrategie, het gebruik van de juiste technologie en veel vaker dan voorheen verspreiding via betaalde kanalen. “The days where you could win easy organic web traffic with content marketing are over.” Laat de pr-wereld nou precies in hetzelfde schuitje zitten…

Scherpe pr-doelstelling

Geïntegreerd of holistisch werken, betekent dat we onderzoek doen aan het begin van het traject naar de huidige situatie, het bedrijf en de doelgroep. Pas na het opstellen van een scherpe pr-doelstelling kan je met het onderzoek en een communicatiestrategie erbij onderbouwen waarom je tot bepaalde beslissingen komt. Pas wanneer je weet welke middelen, in welke communicatiefase, het beste effect teweegbrengen, worden de middelen bepaald en gepland.

Een online advertentie om de doelgroep in de awareness-fase te bereiken met een specifiek blog? Prima, maar het is alleen nuttig als het in dit specifieke geval, voor deze ene doelgroep en met deze doelstelling, opgevolgd wordt met een extern gepubliceerd blog en een social advertentie om de doelgroep in de overwegingsfase opnieuw te benaderen.

Plek claimen

Het is weliswaar lastiger om de doelgroep te bereiken, maar de content shock betekent niet dat de pr-wereld zich dan maar niet meer moet richten op het aanhalen van de band met de bekende doelgroep en moet werken aan relaties met nieuwe doelgroepen. Juist de pr-wereld kan nu als geen ander adviseren hoe een bedrijf actie en reactie in de doelgroep aanwakkert. Er moet simpelweg meer geïnvesteerd worden in content na de creatie. Content en succes gaan samen als we de juiste – geïntegreerde en goed onderbouwde – mix hebben van earned, owned en paid strategieën.

Bron: marketingonline.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *