CBS: reclamebranche heeft zich hersteld

De omzet in euro’s van reclamebureaus en advertentie-exploitanten steeg in het vierde kwartaal met 3,5%. Mede hierdoor heeft de reclamebranche het jaar 2015 met een omzetstijging van 2% afgesloten. In het eerste half jaar van 2015 was de omzetontwikkeling nog negatief.

Dit maakt het Centraal Burau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend in de Kwartaalmonitor Zakelijke Dienstverlening.


De vlag kan echter nog niet uit: vergeleken met andere zakelijke dienstverleners was de groei van de reclamebranche bescheiden. De omzet van de gehele zakelijke dienstverlening steeg in het vierde kwartaal gemiddeld met 8,5% ten opzichte van een jaar eerder. Ook over heel 2015 deed de zakelijke dienstverlening het als totaal met een stijging van 7,6% aanzienlijk beter dan de reclamebranche. CBS meldde eerder dat ook de vooruitzichten van de zakelijke dienstverleners positief zijn.

Zeven magere jaren

Toch is de lichte groei van de reclamebranche de voortzetting van een gunstige trend. Het is namelijk de tweede opeenvolgende stijging op jaarbasis voor deze sector. Daarvoor was er sprake van zeven magere jaren, waarin de omzet zeven jaar achtereen daalde. De crisis liet zijn sporen na in de branche, die bovendien te maken heeft met verschuivingen in het medialandschap, waar traditionele uitingen via kranten en tv zijn verschoven naar mobiele en online advertenties.

Het omzetniveau lag in 2015 nog bijna een kwart onder het niveau van 2008. De zakelijke dienstverlening als geheel daarentegen boekte in 2011 voor het eerst weer omzetgroei en overtrof het niveau van voor de crisis vorig jaar met 6%.

Binnen de zakelijke dienstverlening is bijna 8% van de bedrijven actief in de reclamebranche. Dit zijn ruim 29.000 bedrijven waar circa 58.000 mensen (gezien de verhouding dus ook veel zzp’ers) per jaar ruim 6 miljard euro omzetten. In 2015 werden er 62 bedrijven failliet verklaard, 29 minder dan in 2014.

bron: marketingtribune.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *